Indeling reguliere zendtijd politieke partijen

Politieke partijen die bij de laatstgehouden verkiezing van de leden van de Tweede of Eerste Kamer een of meer zetels hebben verworven, krijgen jaarlijks zendtijd toegekend. Tijdens die zendtijd kunnen zij hun reguliere spots uitzenden.

Hoeveelheid toegewezen zendtijd

De hoeveelheid zendtijd die in totaal in 2024 wordt toegewezen, bedraagt voor televisie 10 uur en 45 minuten en voor radio 12 uur en 45 minuten. Daarnaast wordt er voor televisie extra zendtijd toegewezen voor herhalingsuitzendingen. Dit is nog eens 10 uur en 45 minuten boven de hierboven genoemde uitzendtijd. Met deze totale hoeveelheid zendtijd kan elke politieke partij op televisie 25 spots van 1,5 minuut uitzenden op NPO1, tevens 25 spots van 1,5 minuut op NPO2 en in totaal 15 spots met een duur van 3 minuten op NPO Radio5.

In de Praktijkhandreiking toekennen zendtijd politieke partijen staat de procedure van de indeling van zowel reguliere zendtijd als verkiezingszendtijd.

Indeling voor televisie- en radio-uitzendingen in 2024

Televisie

De uitzendingen op televisie vinden plaats op maandag tot en met vrijdag van 17.56 tot 17.59 uur op NPO1. De herhalingsuitzendingen vinden plaats op maandag tot en met vrijdag plaats van 16.56 tot 16.59 uur op NPO2.

Radio

De uitzendingen op radio vinden plaats op maandag tot en met zaterdag, van 23.02 tot 23.05 of 23.05 tot 23.08 uur uur op NPO Radio 5.

Uitzendschema TV en Radio 2024 1 januari 2024 t/m 31 december 2024

Opschorting reguliere zendtijd

In twee gevallen wordt de reguliere zendtijd opgeschort:

  1. De verkiezingszendtijd schort de reguliere zendtijd op. De reguliere zendtijd wordt opgeschort gedurende de week waarin de verkiezingszendtijd aanvangt tot en met de dag van de verkiezingen.
  2. De reguliere zendtijd wordt eveneens opgeschort op de dag dat de Kiesraad de definitieve uitslag van de verkiezingen bekendmaakt en de eerste zes dagen daarna. Gedurende deze dagen wordt, indien nodig, een nieuw uitzendschema voor de rest van het kalenderjaar opgesteld. Tevens krijgen politieke partijen, die nog niet eerder waren vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, zo de tijd spots te maken voor reguliere uitzendingen van politieke partijen.