18 juni 2024

Sanctiebeschikking overtreding reclameregels

Het Commissariaat voor de Media (hierna: het Commissariaat) legt aan een video-uploader een bestuurlijke boete op van €6.075 wegens overtreding van artikel 3.5b, eerste lid, van de Mediawet. Dit artikel is overtreden doordat reclame in vier video’s niet als zodanig herkenbaar werd gemaakt. Directe aanleiding voor het onderzoek dat hieraan voorafging was de eerder aan haar gegeven waarschuwing waarin is verzocht om de vier video’s aan te passen en de reclame hierin als zodanig herkenbaar te maken. Toen de video’s niet werden aangepast, ondanks dat zij op meerdere momenten is geïnformeerd over de regelgeving, heeft het Commissariaat besloten een bestuurlijke boete op te leggen.

De overtredingen zijn inmiddels beëindigd en het Commissariaat ziet dat de video-uploader het voortaan duidelijk kenbaar maakt als een video reclame bevat.

Zie voor een algemene toelichting op het toezicht van het Commissariaat op video-uploaders: Twee jaar video-uploaders onder toezicht

Als resultaat van een verrichte belangenafweging zijn bepaalde persoonsgegevens en gegevens omtrent adverteerders in de sanctiebeschikking geanonimiseerd.

Sanctiebeschikking video uploader overtreding reclameregels