15 juli 2024

Start evaluatie toezicht op naleving Wet op de vaste boekenprijs

Het Commissariaat voor de Media gaat zijn toezicht op en zijn handhaving van de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) over de periode 2019 – 2023 evalueren. Het externe onderzoeksbureau Dialogic voert deze evaluatie uit.

 

Het Commissariaat heeft een aantal organisaties geselecteerd die door Dialogic worden uitgenodigd voor een interview. Dialogic benadert deze organisaties met een vragenlijst (zie onderaan dit bericht). De vragen hebben betrekking op de voorlichting door het Commissariaat, het melden en raadplegen van prijzen via de website devasteboekenprijs.nl, en het toezicht op en de handhaving van de Wvbp door het Commissariaat. Vervolgens gaat Dialogic in gesprekken met de organisaties nader in op deze onderwerpen en de toegezonden vragen. Deze gesprekken vinden plaats met o.a. de Koninklijke Boekverkopersbond, de Mediafederatie/Groep Algemene Uitgevers, de Vereniging van Zelfstandige Uitgevers en Centraal Boekhuis. Verkopers en uitgevers kunnen hun ervaringen aan deze organisaties doorgeven. De inbreng van de organisaties vormt voor Dialogic de basis voor het evaluatierapport. 

 

Daarnaast maakt het Commissariaat een beschrijving van de werkzaamheden en taakuitoefening over de periode 2019 – 2023. Daarin wordt onder meer beschreven op welke wijze het Commissariaat het toezicht op en de handhaving van de Wvbp heeft vormgegeven. Het Commissariaat stuurt deze beschrijving uiteindelijk samen met het rapport van Dialogic aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De stukken maken dan onderdeel uit van de algemene periodieke evaluatie die het ministerie uitvoert naar de doeltreffendheid en de effecten van de Wvbp. 

 

Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op de naleving van de Wvbp. Door deze wet is ieder boek in het Nederlands of Fries voor een vaste prijs te koop. Dit voorkomt prijsconcurrentie en zorgt voor een breed aanbod.

  

Het Commissariaat kondigt de evaluatie van het toezicht op de naleving van de Wvbp ook aan op de website van Boekblad.

Vragenlijst Wvbp