Verschillen tussen voor en na de beleidsregel op een rij
De beleidsregel aanwijzingsprocedure lokale publieke media-instelling is op 1 februari 2023 in werking getreden. Voor iedereen die al bekend was met de aanwijzingsprocedure van voor de inwerkingtreding van de beleidsregel, hebben we de belangrijkste verschillen op een rij gezet:
- Gemeenten worden eerder dan voorheen (14 maanden ten opzichte van 12 maanden) op de hoogte gebracht van het aflopen van een aanwijzing van de lokale omroep, zodat zij de adviesprocedure tijdig kunnen voorbereiden.
- Het Commissariaat vraagt gemeenten uiterlijk 11 maanden voor het aflopen van een aanwijzing van de lokale omroep toetsingscriteria op te stellen voor de situatie dat meerdere aanvragen worden ingediend. Deze criteria kunnen door aanvragers worden gebruikt om hun aanvraag op af te stemmen en worden door gemeenten toegepast bij een vergelijking tussen meerdere aanvragers.
- Het Commissariaat maakt in de Staatscourant bekend wanneer een aanwijzingsprocedure wordt opengesteld en tot wanneer aanvragen uiterlijk kunnen worden ingediend.
- Aanvragen hoeven niet meer betrekking te hebben op aan elkaar grenzende gemeenten, maar wel op dicht bij elkaar gelegen gemeenten. Qua grootte en oppervlakte mag het beoogde verzorgingsgebied niet de omvang van de provincie benaderen.
- Er geldt een uiterlijke termijn voor indiening voor alle aanvragers, namelijk 6 maanden voorafgaand aan het aflopen van de huidige aanwijzing. Aanvragen die na deze datum bij het Commissariaat worden ingediend, zullen in beginsel worden afgewezen. Als de aanvraag wel op tijd is, maar niet compleet, dan wordt er een hersteltermijn van 2 weken geboden.
- In het geval dat er meerdere aanvragen zijn ingediend voor dezelfde gemeente en die gemeente brengt geen voorkeursadvies uit, dan wijst het Commissariaat via loting door een notaris een van de aanvragers als lokale omroep aan.
- De gevolgen van een wijziging van de gemeentelijke indeling zijn in de beleidsregel opgenomen en geactualiseerd. Bij een lichte samenvoeging, waarbij één gemeente opgaat in een andere gemeente, blijft de aanwijzing van de lokale omroep voor de gemeente die blijft bestaan van kracht. Het Commissariaat vraagt in dat geval een tussentijds advies aan de betreffende gemeente over de representativiteit van het pbo van de lokale omroep.