bg-img
stripes

Het Commissariaat voor de Media heeft demissionair minister Slob geadviseerd over twee aanbodkanalen van RTV Drenthe.

De Regionale Publieke Omroep (RPO) heeft een aanvraag gedaan voor twee nieuwe audiokanalen van RTV Drenthe, te weten Radio Dreents en Bluesradio Drenthe. Beide kanalen moeten via de website van RTV Drenthe worden aangeboden. Radio Dreents moet een radiozender worden met alleen maar Drentstalige muziek voor specifieke liefhebbers. Alle vormen van de Drentse muziekcultuur komen volgens RTV Drenthe voorbij: populaire streektaal, oude luisterliedjes, Drents Cabaret, Drentse blues en Rock ’n‘ Roll. Bluesradio Drenthe moet een radiozender worden met Drentse- en Nederbluesmuziek. Met het aanbodkanaal wil RTV Drenthe zijn eigen archief met bluesmuziek ontsluiten.

In zijn advies aan de minister over aanvragen concentreert het Commissariaat zich op de vraag of een activiteit zoals een nieuw dan wel significant gewijzigd aanbodkanaal past binnen de publieke mediaopdracht van de regionale omroep. Daarom moet in de onderbouwing aandacht worden besteed aan aspecten zoals de beoogde doelgroep en het publieksbereik, de behoefte van het publiek, de relatie met het andere media-aanbod en de financiering van het nieuwe aanbodkanaal.

Na afweging hiervan en op basis van de verstrekte informatie komt het Commissariaat tot de conclusie dat het aanbodkanaal Radio Dreents past binnen de publieke mediaopdracht van RTV Drenthe. Voor Bluesradio Drenthe zou dit – met name wat betreft het uitdragen van de Drentse cultuur en hoe dit past bij de opdracht van een regionale omroep om verschillende groepen te bereiken – beter kunnen worden onderbouwd.

De regionale publieke omroep (RPO) heeft instemming van de minister nodig om aanbodkanalen te starten, te wijzigen of op te heffen. De minister vraagt hierbij advies aan het Commissariaat voor de Media. Ook de Raad voor Cultuur adviseert de minister hierover.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.