bg-img
stripes

Landelijke omroepen verzorgen het publieke media-aanbod in Nederland. Er zijn zes erkende omroepverenigingen.

Dit zijn AVROTROS, BNNVARA, KRO-NCRV, Omroep MAX, EO, en VPRO. Er zijn ook omroepen met een voorlopige erkenning. Dit zijn HUMAN, PowNed, en WNL.

Het Commissariaat voor de Media adviseert de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het verlenen van erkenningen aan landelijke publieke omroepverenigingen. Elke vijf jaar kunnen nieuwe organisaties die in aanmerking willen komen voor een plaats in het publieke bestel, een aanvraag indienen voor een voorlopige erkenning.

Aspirant-omroep

Nieuwe omroepverenigingen die een plaats in het bestel willen verwerven, dienen te voldoen aan een aantal voorwaarden. De twee belangrijkste betreffen de ledeneis van minimaal 50.000 leden en het principe van toegevoegde waarde. Als zij aan deze en verdere eisen voldoen, mogen ze als aspirant toetreden tot het bestel.

Als de aspirant-omroep na afloop van zijn eerste erkenningsperiode een plek in het bestel wil behouden en daarvoor een aanvraag doet, wordt hij opnieuw getoetst op ledental en bewezen toegevoegde waarde.

NPO, NOS en NTR

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vormt het bestuur van de landelijke publieke omroep en heeft per 1 september 2010, mede op basis van adviezen van het Commissariaat en de Raad voor Cultuur, van de minister van OCW een concessie gekregen voor tien jaar. De taakomroepen NOS (nieuws, sport en evenementen) en NTR (informatie, cultuur en educatie) hebben zendtijd op basis van de Mediawet. Deze zendtijd is niet aan een bepaalde periode gebonden.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.