9 oktober 2024

Nieuwe beleidsregel aanwijzingsprocedure regionale omroepen

Per 9 oktober 2024 is een nieuwe beleidsregel in werking getreden.

Het gaat om de Beleidsregel aanwijzingsprocedure regionale publieke media-instellingen 2024.

Een regionale publieke media-instelling (hierna: regionale omroep) verzorgt het publieke media-aanbod voor een provincie. Per provincie mag er één regionale omroep actief zijn, met uitzondering van de provincie Zuid-Holland. Daar mogen twee regionale omroepen actief zijn. Een overzicht van de huidige aangewezen regionale omroepen is hier te vinden.

Per 1 januari 2026 lopen de aanwijzingen van de huidige regionale omroepen van rechtswege af. Dat betekent dat het Commissariaat voor de nieuwe vijfjarige aanwijzingsperiodes, startend op 1 januari 2026, besluiten moet nemen om regionale publieke omroepen aan te wijzen.

Het proces tot aan de besluitvorming vindt plaats in 2025 en wordt de aanwijzingsprocedure genoemd. Om alle betrokkenen meer helderheid en houvast te bieden tijdens de aanwijzingsprocedures en de aanwijzingsprocedures transparant te laten verlopen, is de beleidsregel opgesteld. In de beleidsregel komt het proces aan bod dat wordt doorlopen om te bepalen of een aanvrager (mede op basis van advies van de Provinciale Staten) een aanwijzing als regionale omroep verkrijgt van het Commissariaat.

Een aanvraag om aangewezen te worden als regionale omroep kan tussen 1 januari 2025 en 1 juli 2025 worden ingediend bij het Commissariaat. Vóór 1 januari 2025 volgt op deze pagina meer informatie over de manier waarop een aanvraag ingediend kan worden.