19 september 2024
Reactie Commissariaat op situatie bij WNL
De situatie bij omroep WNL heeft de volste aandacht van het Commissariaat voor de Media. Wij zijn recent geïnformeerd over het besluit van de Raad van Toezicht van WNL. Een beslissing over zittend leiderschap moet deugdelijk onderbouwd zijn en moet rekening houden met de risico’s hiervan voor de mensen op de werkvloer. Medewerkers en melders moeten tijdig en op een goede manier worden meegenomen. Wij hebben op dit punt zorgen, mede gezien de reacties van medewerkers. Deze zorgen hebben we overgebracht aan de Raad van Toezicht.
Wij gaan de RvT nadere vragen stellen en zullen de gang van zaken betrekken in ons toezicht op de rol van het bestuur van WNL bij het borgen van een sociaal veilige werkomgeving, en op de rol van de Raad van Toezicht bij de naleving daarvan.
We nemen het onder andere mee in onze beoordeling van het plan van aanpak, dat WNL heeft opgesteld in het kader van de opvolging van de aanbevelingen van de Commissie-Van Rijn (OGCO), en de uitvoering daarvan.
Als toezichthouder kunnen wij niet ingaan op verdere vragen over specifieke personen en instellingen, die onder ons toezicht vallen.
In algemene zin kunnen wij wel aangeven dat voorop staat dat alle medewerkers bij mediaorganisaties hun werk altijd in veiligheid moeten kunnen doen. Publieke omroepen staan, mede naar aanleiding van de bevindingen van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), aan het begin van een belangrijk veranderprogramma, gericht op het versterken van sociale veiligheid. De OGCO stelt dat het tekortschieten van leiderschap een belangrijke reden is geweest voor het ontstaan en voortduren van grensoverschrijdend gedrag. Voor het slagen van een veranderprogramma is het van belang dat bestuurders geloofwaardig leiding kunnen geven aan de beoogde cultuurverandering, dat zij voorbeeldgedrag vertonen, en dat medewerkers en andere betrokkenen vertrouwen hebben in de bestuurders die leidinggeven aan de cultuurverandering. Om die reden heeft het Commissariaat de besturen en raden van toezicht van alle omroepen gevraagd om voorafgaand aan het opstellen van het eigen plan van aanpak, te beoordelen in hoeverre bestuurders in staat zijn om de cultuuromslag te leiden en welk leiderschap daarvoor nodig is. Eén van de belangrijke vragen daarbij is in hoeverre er binnen de organisatie voldoende draagvlak is voor het huidige leiderschap.
Het is aan de RvT van de individuele omroepen in het kader van hun werkgeversrol om een beslissing te nemen over de positie van bestuurders. Het Commissariaat beoordeelt in hoeverre er een organisatiecultuur wordt gewaarborgd, die bijdraagt aan het vervullen van de publieke media-opdracht. In dat kader verwijzen we ook naar deze informatie op onze website.
Het patroon van grensoverschrijdend gedrag en het tekortschieten van leiderschap binnen de publieke media-instellingen waarop de OGCO wijst, zijn schadelijk voor het vertrouwen van de maatschappij in publieke media-instellingen. Het is aan de sector om dit vertrouwen te herstellen. Wanneer wij daartoe aanleiding zien, spreken wij individuele instellingen, waaronder raden van toezicht, aan op hun verantwoordelijkheid en uiten wij daarbij bijvoorbeeld onze zorgen. Overigens heeft het Commissariaat geen wettelijke bevoegdheid waar het gaat om aanstelling en ontslag van leden van besturen en/of raden van toezicht.