Aanwijzingsprocedure | Aanvraag indienen

In principe kan iedere rechtspersoon die voldoet aan de wettelijke voorwaarden een aanvraag indienen om aangewezen te worden als lokale omroep.

Aanvragen in het algemeen

Een aanvraag kan worden ingediend nadat het Commissariaat in de Staatscourant bekend heeft gemaakt dat de procedure voor de aanwijzing van een lokale omroep voor een gemeente is opengesteld. Deze bekendmaking doet het Commissariaat een jaar voordat de huidige aanwijzingsperiode eindigt. Een aanvraag kan worden ingediend tot uiterlijk 6 maanden voordat de huidige aanwijzingsperiode eindigt. Als na deze datum een aanvraag wordt ingediend, dan wordt deze in beginsel afgewezen.

Als u een aanvraag wilt indienen om aangewezen te worden als lokale omroep, dient u dit aanvraagformulier in te vullen. Het aanvraagformulier, met daarbij de aanvullende documenten zoals benoemd onder punt 4 van het aanvraagformulier, kunt u aan het Commissariaat toesturen via het e-mailadres aanwijzing@cvdm.nl of per post via postbus 1426, 1200 BK Hilversum.

Het aanvraagformulier bestaat uit twee onderdelen. Het is van belang dat het aanvraagformulier volledig wordt ingevuld. Let daarbij op het volgende:

  • De aanvraag dient te worden ondertekend door een daartoe bevoegd persoon.
  • De aanvraag dient een dagtekening te bevatten.
  • De naam of namen van de gemeente(n) waarvoor uw media-instelling aangewezen wilt worden, moeten worden vermeld. Een aanvraag voor meerdere gemeenten moet betrekking hebben op dicht bij elkaar gelegen gemeenten en mag in elk geval qua oppervlakte of inwonersaantal niet de provincie benaderen.
  • In de pbo-ledenlijst (bijlage A in het aanvraagformulier) moeten de stromingen worden vermeld die in het pbo zijn vertegenwoordigd, met informatie over de pbo-leden. Zie voor een aantal voorbeelden van stromingen de webpagina over de wettelijke voorwaarden.
  • U dient een verklaring af te geven dat de leden van het pbo geen nevenfuncties hebben die de onafhankelijkheid van het media-aanbod kunnen beïnvloeden. Zie voor een aantal voorbeelden van onverenigbare nevenfuncties de webpagina over de wettelijke voorwaarden.

Het Commissariaat raadt aan om vóór het indienen van de aanvraag bij de gemeente na te gaan wat de belangrijkste stromingen binnen de gemeente zijn en welke aanvullende toetsingscriteria voor de gemeente van belang zijn als sprake is van meerdere aanvragen. Het Commissariaat verzoekt gemeenten om dit tijdig kenbaar te maken, bijvoorbeeld op de website of in mediabeleid. Dit stelt u in staat om uw aanvraag op deze informatie af te stemmen.

Welke documenten moet u meesturen?  

Als u een aanvraag indient, moet u de volgende documenten aan het Commissariaat toesturen:

  1. Het aanvraagformulier inclusief de pbo-ledenlijst
  2. De notariële statuten

Kijk voor meer informatie over wat er in de notariële statuten moet staan bij de wettelijke voorwaarden.

Als uw aanvraag niet compleet is, dan krijgt u twee weken de tijd om de aanvraag aan te vullen. Als u de aanvraag niet op tijd aanvult, wijst het Commissariaat uw aanvraag na het verstrijken van de twee weken hersteltermijn in beginsel af. Het Commissariaat raadt u aan om een aantal aanvullende documenten mee te sturen met uw aanvraag. Het gaat om de volgende documenten:

  • een beleidsplan;
  • een uittreksel van de Kamer van Koophandel;
  • een redactiestatuut;
  • een huishoudelijk reglement;
  • eventuele samenwerkingsovereenkomsten die de lokale omroep heeft met andere instellingen.

Deze documenten zijn niet verplicht op grond van de Mediawet, maar beschouwen wij wel als belangrijke documenten op basis waarvan een gemeente in staat is om advies aan het Commissariaat uit te brengen.

Aanvulling/wijziging van een aanvraag  

Als een aanvrager na het indienen van een aanvraag documenten aan het Commissariaat stuurt ter aanvulling of wijziging van de aanvraag, worden deze documenten alleen meegenomen in de aanwijzingsprocedure als dit niet leidt tot onredelijke vertraging in de aanwijzingsprocedure en/of tot ongelijke kansen van aanvragers. Dit hangt af van de aard van de wijzigingen en van de stand van zaken in de aanwijzingsprocedure. Uitgangspunt hierbij is dat grote wijzigingen of aanvullingen niet meer worden meegenomen, als in de adviesprocedure van de gemeente al een collegevoorstel is uitgebracht.

Ontwikkelingen Mediawet

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bereidt een wetsvoorstel voor ter wijziging van de Mediawet 2008, met als doel de lokale publieke media-laag te versterken. De minister van OCW streeft ernaar dat de gewijzigde Mediawet per 1 juli 2026 in werking treedt en voorziet de feitelijke start van het nieuwe lokale publieke mediastelsel per 1 januari 2028. 
 
Wij wijzen u er graag op dat het Commissariaat op dit moment de regels moet toepassen zoals die nu gelden voor de behandeling van aanvragen tot aanwijzing als lokale publieke omroep. Aanwijzingen worden dan ook voor de duur van vijf jaar verstrekt, maar komen na inwerkingtreding van de voorgenomen wetswijziging naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2028 te vervallen.

Op het moment dat de voorgenomen wetswijziging is goedgekeurd, informeert het Commissariaat via zijn website wat dit voor gevolgen heeft voor de aanwijzingen van alle lokale publieke omroepen. 

Aanvragen in bijzondere gevallen

Aanvraag in gemeente zonder lokale omroep
Als u een aanvraag wilt indienen voor een gemeente waar nog geen lokale omroep actief is, dan kunt u deze op ieder gewenst moment bij het Commissariaat indienen. Wij informeren de desbetreffende gemeente zo snel mogelijk over de ingediende aanvraag. Daarnaast maakt het Commissariaat in de Staatscourant bekend dat eventuele andere geïnteresseerden binnen twee maanden na publicatie ook een aanvraag kunnen indienen. Als u een aanwijzing heeft als lokale omroep in een dichtbij gelegen gemeente, dan wordt uw aanvraag aangemerkt als een aanvraag tot gebiedsuitbreiding.

Aanvraag tot gebiedsuitbreiding
Als u al bent aangewezen als lokale omroep voor een bepaalde gemeente, en de aanwijzingsprocedure wordt geopend in een dichtbij gelegen gemeente, dan kunt u een aanvraag indienen tot gebiedsuitbreiding van uw lokale omroep. Deze aanvraag wordt automatisch aangemerkt als een aanvraag voor meerdere gemeenten. Het gevolg van het indienen van een aanvraag tot gebiedsuitbreiding is dat ook de aanwijzingsprocedure in de gemeente waarvoor u bent aangewezen opengesteld wordt. Deze openstelling maakt het Commissariaat bekend door publicatie in de Staatscourant. Eventuele andere geïnteresseerden kunnen dan binnen twee maanden na publicatie nog een aanvraag indienen.

Aanvraag voor meerdere gemeenten
Het is toegestaan om een aanvraag in te dienen voor meerdere gemeenten. Als u een aanvraag indient voor meerdere gemeenten, dient u er rekening mee te houden dat de samenstelling van het pbo van uw instelling een evenwichtige en/of evenredige vertegenwoordiging te zijn van alle betrokken gemeenten. In dat geval is het raadzaam om vóór het samenstellen van het pbo in overleg te treden met de gemeentebesturen van alle betreffende gemeenten. Uiteindelijk brengen deze gemeenteraden allemaal advies uit aan het Commissariaat over de aanvraag en dus ook over de vraag of het pbo representatief is.

Aanvraag in geval van fusie
Het is mogelijk dat bestaande lokale omroepen met elkaar willen fuseren. In dat geval kan, ook tijdens de aanwijzingsperiode van de zittende lokale omroep, namens de beoogde fusiepartij een aanvraag worden ingediend bij het Commissariaat. Deze aanvraag moet ondertekend worden door een daartoe bevoegd persoon van zowel de beoogde (nieuw) fusiepartij als van de verdwijnende instelling(en). In geval van fusie, kunnen zich twee situaties voordoen:

  1. De fusie vindt plaats voordat een nieuwe  aanwijzing is verleend. De aanwijzing van de verdwijnende omroep(en) moet dan worden ingetrokken, omdat die omroep(en) niet meer bestaat/bestaan. Is sprake van een verkrijgende lokale publieke media-instelling die al een aanwijzing heeft, dan blijft die aanwijzing van kracht maar wel alleen voor de gemeente(n) waarvoor die al is aangewezen. In de andere gemeente(n) is dan tijdelijk geen lokale publieke media-instelling.
  2. De fusie vindt plaats nadat een nieuwe aanwijzing/vervangende aanwijzing is verleend. In dat geval worden de aanwijzingen van de fuserende lokale publieke media-instellingen (zowel verkrijgend als verdwijnend) ingetrokken op het moment dat een nieuwe  aanwijzing wordt verleend.  

Het Commissariaat raadt aan om de fusie pas te laten plaatsvinden nadat het Commissariaat een nieuwe aanwijzing heeft verleend. Dit kan bijvoorbeeld door de fusiepartij (op te richten en) een aanvraag te laten indienen, maar pas na besluitvorming door het Commissariaat de akte bij de notaris te laten passeren waarbij de verdwijnende omroepen opgaan in de fusiepartij. Op die manier wordt voorkomen dat voor een gemeente tijdelijk geen lokale publieke media-instelling is aangewezen.

Net als bij een aanvraag tot gebiedsuitbreiding, heeft een aanvraag tot aanwijzing van een fusiepartij als lokale omroep tot gevolg dat de aanwijzingsprocedure in de betrokken gemeenten wordt opengesteld. Het Commissariaat maakt deze openstelling  zo snel mogelijk bekend door publicatie in de Staatscourant, zodat eventuele andere geïnteresseerde partijen binnen twee maanden een aanvraag bij het Commissariaat kunnen indienen.

Aanvraag bij een gemeentelijke (her)indeling
Een wijziging van de gemeentelijke indeling kan gevolgen hebben voor de aanwijzingen van lokale omroepen in die gemeenten. Er kunnen zich een aantal situaties voordoen:

  1. Meerdere gemeenten worden opgeheven en samengevoegd in een nieuwe gemeente. In dit geval wordt in beginsel de procedure opengesteld om een lokale omroep aan te wijzen voor de nieuwe gemeente. Nadat de Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel tot gemeentelijke herindeling, maakt het Commissariaat de openstelling van de aanwijzingsprocedure zo snel mogelijk bekend door publicatie in de Staatscourant. Daarbij wordt ook bekendgemaakt tot wanneer aanvragen bij het Commissariaat kunnen worden ingediend. Als in alle betrokken gemeenten dezelfde lokale omroep is aangewezen, kan het Commissariaat besluiten om geen aanwijzingsprocedure open te stellen, maar om een wijzigingsbesluit te nemen zodat de lokale omroep voor hetzelfde verzorgingsgebied (de nieuwe gemeente) aangewezen blijft.
  2. Een gemeente wordt opgeheven en wordt gevoegd bij een gemeente die blijft bestaan (lichte samenvoeging). In dat geval blijft de aanwijzing van de lokale omroep van de gemeente die blijft bestaan van kracht en hoeft er geen nieuwe aanvraag ingediend te worden. Het Commissariaat verzoekt de betrokken gemeente in dat geval om een (tussentijds) advies uit te brengen over de representativiteit van het pbo.
  3. Er is sprake van een grenscorrectie. Er zijn in dat geval geen gevolgen voor de lokale omroep(en) die voor de betrokken gemeenten zijn aangewezen.   

Het kan gebeuren dat het wetsvoorstel tot wijziging van de gemeentelijke indeling in ongeveer dezelfde periode behandeld wordt als het openstellen van de aanwijzingsprocedure in die gemeente(n). Het Commissariaat kan in die gevallen besluiten om te wachten met het openstellen van de aanwijzingsprocedure of de aanwijzingsprocedure pauzeren.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze webpagina nog vragen over het indienen van een aanvraag en kunt u het antwoord ook niet vinden in de toelichting op de beleidsregel, neemt u dan contact met ons op. Dit kan via het telefoonnummer 035-7737700 of via het e-mailadres aanwijzing@cvdm.nl.