Aanwijzingsprocedure | Advies gemeenten

Rol van gemeenten in de aanwijzingsprocedure

Gemeenten hebben een belangrijke adviesrol in de aanwijzingsprocedure. Zo moet de gemeenteraad op grond van de Mediawet aan het Commissariaat advies uitbrengen over de vraag of een aanvraag voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Het Commissariaat vraagt gemeenten bij meerdere aanvragers om ook een advies uit te brengen over de vraag welke aanvrager het beste in staat wordt geacht om de functie van lokale omroep te vervullen (dit noemen wij het voorkeursadvies). De achterliggende gedachte van deze adviesvraag is dat de gemeenteraad als geen ander op de hoogte is van de in de gemeente levende maatschappelijke behoeften, alsmede inzicht heeft in de representativiteit van een instelling voor de belangrijkste in de betrokken gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. Bovendien is de gemeenteraad een democratisch gelegitimeerd orgaan, verkozen door de inwoners op wie het media-aanbod gericht moet zijn. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een handreiking opgesteld met handvaten voor gemeenten bij de invulling van hun rol in de aanwijzingsprocedure. De handreiking kunt u hier vinden: Handreiking aanwijzing lokale publieke omroep | VNG.

Voorbereiding adviesprocedure  

Om een transparante en zorgvuldige procedure zoveel mogelijk te waarborgen, stuurt het Commissariaat de gemeente 14 maanden voor het aflopen van de aanwijzingsperiode van de lokale omroep een brief om de gemeente te informeren over het aflopen van de aanwijzing. In die brief verzoeken wij de gemeente om de openstelling van de aanwijzingsprocedure binnen de gemeente aan te kondigen en uiterlijk 11 maanden voor het aflopen van de huidige aanwijzing aanvullende criteria  op te stellen voor de situatie dat meerdere aanvragen bij het Commissariaat worden ingediend. Als het een aanvraag in het kader van een fusie, een gemeentelijke herindeling, een gebiedsuitbreiding of een aanvraag in een gemeente zonder lokale omroep betreft, dan dienen deze voorkeurscriteria uiterlijk twee maanden na het openstellen van de aanwijzingsprocedure kenbaar te worden gemaakt. Zo hebben voldoende tijd om hun aanvraag af te stemmen op de door de gemeente vastgestelde criteria. Criteria kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • de vraag in hoeverre het media-aanbod zich zal richten op de geografische leefomgeving en de sociaal-culturele en economische identiteit van de inwoners van de gemeente;
  • de vraag via welk mediakanaal of mediakanalen het media-aanbod zal worden verspreid;
  • de vraag of zal worden samengewerkt met voor de gemeente relevante lokale partners en organisaties;
  • de vraag of er sprake is van een professioneel geborgde organisatie;
  • de vraag of aannemelijk is dat sprake zal zijn van een stabiele financiële situatie.

Daarnaast kunnen er ook aanknopingspunten worden gezocht bij hoofdstuk 6 uit het ‘Vernieuwingsconvenant gemeenten-lokale omroepen’. In deze publicaties hebben Stichting NLPO en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een aantal indicatoren geformuleerd voor het verzorgen van lokaal toereikend media-aanbod. Het staat de gemeente echter ook vrij om eigen criteria vast te stellen die hier los van staan of aansluiting te zoeken bij eventueel bestaand mediabeleid.        

Adviesprocedure  

Aanvragen die tijdig bij het Commissariaat zijn ingediend en compleet zijn, stuurt het Commissariaat binnen twee weken na het verstrijken van de uiterlijke indieningsdatum ter advisering door naar de betrokken gemeente(n). De gemeenteraad moet binnen 18 weken na ontvangst van de aanvraag/aanvragen advies uitbrengen aan het Commissariaat. De gemeente kan eenmalig en gemotiveerd verzoeken om een uitstel van vier weken voor het uitbrengen van het advies. Wettelijk advies Is sprake van één aanvrager, dan kan de gemeenteraad volstaan met het uitbrengen van een advies aan het Commissariaat over de vraag of de ingediende aanvraag aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Deze vraag moet de gemeenteraad in het advies per wettelijke voorwaarde met een duidelijk en gemotiveerd ja of nee beantwoorden. Als de aanvraag is ingediend voor meerdere gemeenten, dan moeten deze gemeenten een gezamenlijk advies aan het Commissariaat uit te brengen. Dit betekent dat de gemeenteraden in hun adviezen opnemen dat zij rekening hebben gehouden met het feit dat de aanvraag betrekking heeft op meerdere gemeenten. Bovendien moet het advies zijn uitgebracht over dezelfde pbo-ledenlijst. Het is dus niet nodig dat de gemeenteraden in een gezamenlijke vergadering één advies uitbrengen en de adviezen hoeven ook niet eensluidend geformuleerd te worden. Bevorderen samengaan meerdere aanvragers Als er meerdere aanvragers zijn om aangewezen te worden als lokale omroep voor dezelfde gemeente, is het op grond van de Mediawet de taak van het college van burgemeester en wethouders om het samengaan van de aanvragers te bevorderen, voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is. In het advies aan het Commissariaat dient de gemeente inzichtelijk te maken op welke wijze het college zich heeft ingespannen om het samengaan te bevorderen en wat hiervan de uitkomst is. Voorkeursadvies Wanneer aanvragers niet samengaan, dan dient de gemeente te beoordelen of de aanvragers voldoen aan de wettelijke voorwaarden. Als dat het geval is, dient de gemeente een gemotiveerd voorkeursadvies over de aanvragen uit te brengen. Uitgangspunt daarbij is dat de gemeente de aanvragen toetst op basis van de eerder vastgestelde aanvullende toetsingscriteria.  Indien de gemeente geen voorkeur uitspreekt voor een van de partijen, en de aanvragers voldoen wel aan de wettelijke voorwaarden, dan zal het Commissariaat overgaan tot aanwijzing van een van de partijen via loting bij de notaris.

Samengevat ziet de adviesprocedure bij de gemeente er als volgt uit:

  1. De gemeente stelt uiterlijk 11 maanden voorafgaand aan het aflopen van de huidige aanwijzing voorkeurscriteria vast. Aanvragers kunnen hun aanvraag op deze criteria afstemmen.

  2. De gemeente ontvangt de aanvragen uiterlijk 2 weken na het aflopen van de indieningstermijn (6 maanden voorafgaand aan het aflopen van de huidige aanwijzing).

    Bij meerdere aanvragers
    • Het college van burgemeester en wethouders bevordert voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is het samengaan tussen aanvragers.

    • Als de aanvragers niet samengaan, toetst de gemeente of aanvragers voldoen aan de wettelijke voorwaarden. Voldoen meerdere aanvragers hieraan, dan maakt de gemeente een gemotiveerde vergelijking tussen de aanvragers op basis van de voorkeurscriteria die zijn vastgesteld.  

  3. Bij alle aanvragen De gemeenteraad brengt een wettelijk advies uit en bij meerdere aanvragers daarnaast een onderbouwd voorkeursadvies.

Hoe brengt een gemeenteraad advies uit aan het Commissariaat?  

Een gemeenteraad brengt advies uit aan het Commissariaat door het toesturen van de volgende documenten en informatie:

  • een ondertekend en duidelijk gemotiveerd raadsbesluit, waarin het wettelijk advies en -indien van toepassing- het voorkeursadvies zijn vastgelegd;
  • het bijbehorende collegevoorstel inclusief alle stukken die aan het voorstel ten grondslag zijn gelegd; en
  • een internetlink naar de openbare opname van de raadsvergadering waarin het besluit tot vaststelling van het advies is genomen.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze webpagina nog vragen over de adviesprocedure en kunt u het antwoord ook niet vinden in de toelichting op de beleidsregel, neemt u dan contact met ons op. Dit kan via het telefoonnummer 035-7737700 of via het e-mailadres aanwijzing@cvdm.nl.