Regionale omroep
Een regionale publieke media-instelling (hierna: een regionale omroep) verzorgt het publieke media-aanbod voor een provincie. Een belangrijk onderdeel daarvan is het aanbieden van media-aanbod dat tot doel heeft een breed en divers publiek te voorzien van informatie, waaronder journalistieke inhoud, cultuur en educatie, via alle beschikbare aanbodkanalen. Daarnaast vervult de regionale omroep een waakhondfunctie ten aanzien van de regionale politiek en het bestuur. Daarmee dragen regionale omroepen bij aan de uitvoering van de publieke media-opdracht.
Iedere provincie in Nederland heeft een eigen regionale omroep. De provincie Zuid-Holland is een uitzondering: die heeft er twee. In het ‘Register Publieke media-instellingen (lokaal, regionaal en landelijk)’ is een overzicht opgenomen van de aangewezen regionale omroepen.
Wet- en regelgeving voor de regionale omroepen
Regionale omroepen moeten zich houden aan verschillende regels en het media-aanbod dat zij verzorgen moet aan een aantal voorschriften voldoen. Op de pagina wet- en regelgeving voor regionale omroepen staat welke regels gelden.
Aanwijzing als regionale omroep
Omdat per 1 januari 2026 de aanwijzingen van alle 13 regionale omroepen in Nederland van rechtswege aflopen, zijn per 1 januari 2025 de procedures geopend ter aanwijzing van regionale omroepen per 1 januari 2026. Via de volgende links vindt u meer informatie over de aanwijzingsprocedures en over de voorwaarden die gelden om aangewezen te worden als regionale omroep.
- Aanwijzingsprocedure | Algemene informatie
- Aanwijzingsprocedure | Voorwaarden voor aanwijzing
- Aanwijzingsprocedure | Aanvraag indienen
Of download het aanvraagformulier direct - Aanwijzingsprocedure | Advies Provinciale Staten
- Aanwijzingsprocedure | Besluit
Vraag of klacht over een regionale omroep
Als u een vraag heeft of klacht wilt indienen over een aangewezen regionale omroep, ga dan naar de volgende pagina: Tip of melding?