Aanwijzingsprocedure | Voorwaarden voor aanwijzing

Op deze pagina leest u de voorwaarden waaraan een aanvrager moet voldoen om in aanmerking te komen voor een aanwijzing als regionale omroep.

Voorwaarden voor aanwijzing

Om in aanmerking te komen voor een aanwijzing als regionale omroep, moet een aanvrager aan de volgende drie voorwaarden voldoen:

  • De aanvrager moet naar Nederlands recht een rechtspersoon zijn met volledige rechtsbevoegdheid.
  • De aanvrager moet zich volgens de notarieel vastgestelde statuten uitsluitend of hoofdzakelijk ten doel stellen op regionaal niveau de publieke mediaopdracht uit te voeren.
  • De aanvrager heeft een mediaraad die het media-aanbodbeleid bepaalt (of gaat bepalen, in geval van verkrijging van een aanwijzing). De samenstelling van de mediaraad moet representatief zijn voor de belangrijkste maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen die voorkomen in de provincie waarvoor de aanvraag wordt ingediend.

Hieronder vindt u meer uitleg over de voorwaarden.

1) Rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid

De aanvrager moet een rechtspersoon zijn met volledige rechtsbevoegdheid, opgericht bij notariële akte. Het gaat dan om een akte die door een notaris is opgesteld en ondertekend. Een conceptakte of een voorlopige akte is niet voldoende. De notariële statuten vormen een belangrijk onderdeel van de voorwaarden om aangewezen te kunnen worden als regionale omroep.

2) Statutaire doelstelling: op regionaal niveau uitvoeren van de publieke mediaopdracht

Het doel van een (potentiële) regionale omroep moet zijn opgenomen in de statuten. In het doel moet in elk geval staan dat de doelstelling van de regionale omroep is om:

  • media-aanbod te verzorgen dat gericht is op de bevrediging van maatschappelijke behoeften die leven in de provincie waarop de instelling zich richt;
  • alle activiteiten te verrichten die nodig zijn om daarmee een publieke taak te vervullen.

3) Mediaraad

Om aangewezen te kunnen worden als regionale omroep moet een aanvrager een mediaraad hebben. De mediaraad bepaalt het beleid voor het media-aanbod van de regionale omroep en ziet toe op de uitvoering daarvan. De mediaraad heeft de belangrijke functie om ervoor te zorgen dat het media-aanbod van de regionale omroep zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften aan media-aanbod van alle inwoners van de provincie.

Representativiteit mediaraad

De samenstelling van de mediaraad moet representatief zijn voor de belangrijkste stromingen binnen de provincie. Dit betekent dat de mediaraad moet bestaan uit meerdere leden, die elk een belangrijke in de provincie aanwezige maatschappelijke, culturele of levensbeschouwelijke stroming vertegenwoordigen. Welke stromingen dit zijn kan per provincie verschillen.

Voorbeelden van stromingen zijn:

  • Maatschappelijke zorg en welzijn
  • Kunst en cultuur
  • Kerkgenootschappen
  • Onderwijs en educatie
  • Sport en recreatie
  • Evenementen
  • Landbouw
  • Culturele minderheden
  • Jongeren
  • Ouderen
  • Werkgevers
  • Werknemers

Leden van de mediaraad kunnen een stroming vertegenwoordigen als zij door ervaring en/of werkzaamheden kennis hebben van de behoeften binnen een bepaalde stroming. Vaak zijn leden van de mediaraad afgevaardigden of vertegenwoordigers van een organisatie die actief is binnen een bepaalde stroming in de provincie.

Beperkingen lidmaatschap mediaraad

Leden van een mediaraad mogen geen nevenfunctie uitoefenen die de onafhankelijkheid van het media-aanbod zou kunnen beïnvloeden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om en lidmaatschap van één van beide Kamers der Staten-Generaal, het provinciaal bestuur en de Provinciale Staten, een dienstbetrekking bij een ministerie of provincie, een bestuurslidmaatschap van of een dienstbetrekking bij een publieke media-instelling, een betrekking bij de regionale omroep, betrokkenheid bij een productiebedrijf waaraan de regionale publieke media-instelling de verzorging van (een deel van) haar media-aanbod heeft uitbesteed en/of een betrekking bij een commerciële media-instelling.

De hierboven genoemde nevenfuncties leiden niet in alle gevallen tot (mogelijke) beïnvloeding van de onafhankelijkheid. Dit hangt af van de situatie die zich voordoet en van eventuele afspraken die zijn gemaakt om de onafhankelijkheid van de regionale omroep te waarborgen. Per geval dient te worden bekeken of sprake is van onverenigbaarheid.

Meer informatie over dit mediaraad vindt u in de (toelichting op) artikelen 7 en 12 van de Beleidsregel aanwijzingsprocedure regionale publieke media-instellingen 2024.