Zendtijd politieke partijen
Jaarlijks wijst het Commissariaat voor de Media zendtijd toe aan politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Eerste en Tweede Kamer.
Rol Commissariaat voor de Media
Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op de naleving van de Mediawet. Met zijn werk beschermt het Commissariaat de onafhankelijkheid, pluriformiteit en toegankelijkheid van het media-aanbod. Tegelijk ondersteunt het daarmee de informatievrijheid.
Ook de zendtijd van politieke partijen valt onder dit toezicht. Het Commissariaat zorgt voor een evenwichtige en gelijkwaardige verdeling van deze zendtijd. Hiervoor wordt een onafhankelijk notaris ingeschakeld, die de loting verricht waarmee de zendtijd wordt ingedeeld. Hiervan wordt een proces verbaal opgesteld.
Het Commissariaat en de NPO hebben geen invloed op de plaatsing van de politieke partijen in het schema. De indeling ontvangen de politieke partijen van het Commissariaat.
Rol NPO
Binnen de schema’s voor de algemene televisie- en radioprogrammakanalen stelt de NPO tijdsblokken voor de zendtijd voor politieke partijen beschikbaar. Daarnaast zorgt de NPO voor de technische begeleiding rondom de uitzending. Denk hierbij aan het verzorgen van ondertiteling voor doven en slechthorenden.
Een uitgebreidere uitleg staat in de Praktijkhandreiking zendtijd politieke partijen.
Twee soorten zendtijd
Er zijn twee soorten zendtijd: reguliere zendtijd en verkiezingszendtijd. Gedurende het jaar krijgen partijen die een zetel hebben in de Eerste of Tweede Kamer reguliere zendtijd toegewezen. Politieke partijen die in ten minste negentien kieskringen deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen of de verkiezingen van het Europees Parlement, krijgen verkiezingszendtijd toegewezen.
Meer informatie over reguliere zendtijd en verkiezingszendtijd.