Verkiezingszendtijd

Politieke partijen die in minimaal negentien van de twintig kieskringen deelnemen aan de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en die in Nederland aan de verkiezing van de leden van het Europese Parlement deelnemen, krijgen voorafgaand aan die verkiezingen verkiezingszendtijd toegekend.

De indeling van de verkiezingszendtijd verloopt anders dan de indeling van reguliere zendtijd. Dit is gedaan, omdat de indeling van verkiezingszendtijd binnen een korter tijdsbestek tot stand moet komen. Ook legt het meer druk op de uitzendschema’s en kent het een ander tijdspad.

In de Praktijkhandreiking Toekennen zendtijd politieke partijen staat de procedure van de indeling van zowel reguliere zendtijd als verkiezingszendtijd.

Indeling verkiezingszendtijd

De indeling van de televisie- en radio-uitzendingen tijdens verkiezingen is anders dan de reguliere zendtijd. Op televisie wordt onderscheid gemaakt tussen primetime tijdsblokken van 17.00-18.00 uur, semi-primetime tussen 18.00-23.00 en overige tijdsblokken. Op radio wordt de zendtijd tussen 06.00 en 24.00 uur verdeeld over de beschikbare dagen en zenders. Het Commissariaat en het NPO zorgen ervoor dat partijen gelijkwaardige tijdstippen voor het uitzenden van hun spots ontvangen op zowel radio als televisie.