Toezichtskosten

Commerciële omroepen zijn jaarlijks voor elke verkregen toestemming kosten verschuldigd aan het Commissariaat voor de Media. Dit noemen we toezichtskosten. Commerciële media-instellingen dragen daarmee bij aan het doorlopend toezicht van het Commissariaat.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de hoogte van de toezichtskosten vastgesteld in de Mediaregeling 2008. Jaarlijks worden de bedragen bijgesteld met de consumentenprijsindex die het Centraal Planbureau voor dat jaar beraamt. De bedragen van de toezichtskosten na indexering staan in de tabellen Toezichtskosten 2013-2025.

Tabellen Toezichtskosten 2013 2025 na indexering

Digitaal toezichtskostenformulier

Het Commissariaat heeft gegevens nodig om de hoogte te bepalen van de toezichtskosten. Het Commissariaat stuurt jaarlijks een verzoek om de gegevens over het voorafgaande jaar in te vullen in het digitale formulier.

Digitaal formulier toezichtskosten

Bij het invullen van het digitale formulier moet u in stap 3 met een code aangeven voor welke toestemming u het formulier invult. Deze code staat in de briefvan het Commissariaat.

Heeft u vragen over het invullen van het digitale formulier? Stuur een e-mail naar toezichtskosten@cvdm.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Stand van zaken nieuwe toezichtkostenregeling

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt met het Commissariaat voor de Media (Commissariaat) aan een nieuwe toezichtkostenregeling. In dat kader heeft het Commissariaat commerciële media-instellingen al eerder benaderd met een informatieverzoek.

De afgelopen periode is gebleken dat er meer tijd nodig is voor een zorgvuldige voorbereiding van de nieuwe regeling. Dit komt doordat we in de nieuwe regeling zullen werken met een andere grondslag voor de toezichtkosten. Deze aanpassing vraagt om een grondige uitwerking, waardoor er meer tijd nodig is dan oorspronkelijk verwacht.

Dit betekent dat de nieuwe toezichtkostenregeling niet voor 1 januari 2026 in werking zal treden en dat de toezichtkosten over 2024 en 2025 volgens de huidige regeling zullen worden berekend. Als de voorgenomen nieuwe toezichtkostenregeling gereed is, zal het ministerie van OCW het concept vooraf via een internetconsultatie aan marktpartijen voorleggen. Voor vragen over de herziening van de toezichtkostenregeling kunt u contact opnemen met het ministerie van OCW. Zodra er meer bekend is over de planning zal het Commissariaat daar ook over berichten.

Bedragen

Het jaarlijks te betalen bedrag is afhankelijk van de soort dienst (radio, televisie of kabelkrant), het technisch (potentieel) bereik, marktaandeel, het uitzendgebied van een dienst (binnen- of buitenland), en het aantal uitzenduren.

Voor het verzorgen van een radiokanaal is de omroep de helft verschuldigd van de bedragen die gelden voor een televisiekanaal. Voor een kabelkrant is de omroep een kwart verschuldigd. Voor een mediadienst op aanvraag is een vast minimumbedrag verschuldigd.

Let op: als de omroep in een jaar niet heeft uitgezonden, dan betaalt u het minimum starttarief afhankelijk van de soort dienst.

Had u maar een gedeelte van het jaar een toestemming? Bijvoorbeeld omdat de toestemming pas in de loop van het jaar aan u is verleend, of omdat de toestemming is verlopen of ingetrokken? Dan betaalt u ook toezichtskosten. Het bedrag wordt dan verlaagd naar rato van het aantal maanden dat u een toestemming had. U betaalt altijd een minimum starttarief afhankelijk van de soort dienst.

Berekening toezichtskosten DAB+

Het Commissariaat berekent het ‘aantal huishoudens’ dat via DAB+ wordt bereikt door het aantal huishoudens in Nederland te vermenigvuldigen met het percentage huishoudens in de betreffende DAB+ allotments. Daarbij gaat het Commissariaat uit van de door Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) aangeleverde gegevens over het aantal huishoudens dat binnen de DAB+ allotments woonachtig is. Vervolgens wordt van dit aantal huishoudens het percentage huishoudens genomen dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in een bepaald jaar in bezit is van een DAB+ apparaat.